Followers

About Me

My photo
Cahaya yang baik- semoga menjadi hamba,anak dan pelajar yang solihah..juga prof.dr. yang solihah...in shaa Allah. Seek only to give and you will receive :)

Friday, July 10, 2015

REDHA #3

REDHA #3

Julai 1973

“Seorang bayi tidak dilahirkan ke dunia ini melainkan ia berada dalam kesucian (fitrah). Kemudian kedua orang tuanyalah yang akan membuatnya menjadi Yahudi, Nasrani ataupun Majusi”

Rahimah atau nama sebenarnya Ju An Fong menapak laju. Dia akan lewat sampai ke sekolah jika terus berlenggang. Kasut putih yang telah bertukar warna sedia berkhidmat pada tuannya. Kebiasaannya, Rahimah akan keluar dari rumah pada jam 6.30 pagi. Namun hari ini dia agak lambat kerana dia perlu membungkus semua kuih untuk dijual memandangkan Mak kiah tidak berapa sihat. Kuih-kuih tersebut akan diletakkan di kedai makan berdekatan rumah, selebihnya dibawa ke sekolah untuk dijual pada rakan-rakan yang lain.

“Eh, kau tengok budak mata sepet tu. Budak ini lah yang mak dia tinggal pada Mak Kiah tu. Ada ke patut, Mak Kiah yang dah tua disuruhnya jaga makan pakai budak ni. Entah dari mana-mana datangnya.”

“Oh, inilah anak si Ju Lien tu ye. Dah besar budak ni. Aku pun tak tau lah apa yang si Ju Lien tu fikir. Tergamak dia tinggalkan anak sendiri. Memang dasar orang asing.”

Rahimah hanya memasang telinga,mendengar perbualan dua orang wanita di gerai makan tersebut. Hai, manusia memang mudah menghukum. Berita yang didengar terus disebarkan tanpa diselidik dahulu asal usul kesahihan cerita. Semuanya seronok menjadi pengulas seolah-olah lupa hidup ini ibarat roda, kadang-kadang kita berada di atas dan tak kurang juga kita berada di bawah -  tidak mustahil cerita yang disebarkan suatu hari nanti akan menjadi salah satu episod hidup mereka.

‘Ah lantaklah mereka nak kata apa. Yang penting aku sayang opah dan aku tidak kenal siapa perempuan yang bernama Ju Lien itu. Apa yang aku tahu,dia ibu kandung aku yang berbangsa cina dan terpaksa tinggalkan aku atas sebab tertentu. Dan aku, aku percaya ibu tak akan tinggal aku saja-saja’ Bisik Rahimah di dalam hatinya.

“Makcik, saya bersyukur dengan kecukupan yang tuhan kurniakan kepada saya dan opah. Terima kasih.” Rahimah memotong perbualan mereka sebelum beredar. Ringkas namun penuh dengan makna tersirat.

******

Papan kenyataan sekolah ditatap. SENARAI NAMA PELAJAR YANG LAYAK KE MRSM. Rahimah mencari-cari namanya. Matanya tertancap pada nombor tiga belas – Rahimah Binti Abdullah – Sains Tulen.

‘Alhamdulillah, akhirnya impian aku dikabulkan. Cuma, aku kena berpisah dengan opah. Mampukah aku? Hai, Rahimah dah besar,Rahimah boleh boleh boleh !!’

Petang itu Rahimah pulang bertemu opah dengan sengih yang tak lekang dari wajah. Berita gembira itu dikongsi bersama opah tersayang – opah hanya tersenyum bangga dengan cucu angkatnya. Tidak ramai yang berpeluang ke pusat pengajian tersebut apatah lagi yang ditawarkan bersama pembiayaan pengajian secara percuma. Dalam kampung mereka, hanya Rahimah yang terpilih. Kata orang, wakil kampung.

“Opah, nanti Rahimah masuk sekolah tu, Rahimah kena duduk asrama.. Jauh dari opah. Opah okay ke?”

“Aih..opah okay je. Rahimah jangan risau lah. Opah minta maaf tak dapat sediakan keperluan yang diperlukan untuk ke sana.. maaf ye cu.”

“ala..opah tak payahlah minta maaf. Rahimah boleh buat sendiri. Nanti Rahimah jahit sendiri ye opah. Hehe”

Mak Kiah hanya tersenyum. Sesekali dia terbatuk-batuk. Hayatnya benar-benar dah di penghujung.Bila-bila masa sahaja ajal akan menjemput. Gerak geri Rahimah diperhatikan dengan pandangan yang sayu. Anak ini sangat berdikari orangnya. Segala keperluan disediakan sendiri. Baju, kain, malah bekas pensil semua dijahit sendiri. Tidak pernah sekali pun Mak Kiah berasa terbeban dengan kehadiran Rahimah di dalam hidupnya. Air mata tua diseka perlahan. ‘Doaku,semoga kamu bertemu bahagia dalam hidupmu sayang’ bisik Mak Kiah di dalam hati.

September 1975

“Rahimah, Puan Syahidah nak jumpa sekarang” Mona menyampaikan pesan.

Rahimah yang begitu tekun menyiapkan latihan Matematik Tambahan mendongak.

“Kenapa?”

“Entah, katanya ada perkara penting.”

Rahimah mengangguk. Dahinya dikerutkan. Kenapa Puan Syahidah nak jumpa aku ek? Buku latihan ditutup,lantas langkah diatur ke pejabat puan Syahidah. Puan Syahidah – pengetua Maktab Rendah Sains Mara Pontian seorang yang sangat penyayang. Tutur bicaranya, nasihat berharganya mengingatkan Rahimah pada opah. ‘Ah opah. Apa agaknya khabar opah..Opah,rahimah rindu sangat..’ lirih Rahimah. Hampir enam bulan tidak menatap wajah opah membuatkan rindunya membuak-buak.

Tok tok.

“Masuk”

“Assalamualaikum puan. Puan nak berjumpa dengan saya?”

Sopan Rahimah bertanya sesudah memberi salam. Pesan nabi, sebarkanlah salam. Sesungguhnya salam itu doa.

“Waalaikumussalam. Em Rahimah, duduk dahulu. Ok baik. Sebenarnya saya ada dua perkara yang saya nak bagitahu kamu. Satu khabar gembira dan satu lagi khabar menuntut kesabaran kamu.”

Satu-satu Puan Syahidah menerangkan pada anak didik kesayangannya itu.

“ Er ok puan. Saya sedia untuk terima apa sahaja khabar tersebut”

Tenang Rahimah..tenang Rahimah..

“Macam ni, kamu ditawarkan untuk menyambung pelajaran ke Universiti Of Adelaide Australia. Pihak Mara berminat untuk menaja pelajaran kamu memandangkan prestasi kamu di sini sangat cemerlang.Tahniah Rahimah, saya bangga dengan kamu”

“Alhamdulillah..terima kasih puan.. Lagi satu berita, berita apa ye puan?”

“Harap kamu bersabar, saya dapat panggilan dari anak Mak Kiah.Katanya, opah kamu dah pergi meninggalkan dunia sementara ini subuh tadi..sabar ye sayang..”~ Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati~

Bersambung…

No comments:

Post a Comment