Followers

About Me

My photo
Cahaya yang baik- semoga menjadi hamba,anak dan pelajar yang solihah..juga prof.dr. yang solihah...in shaa Allah. Seek only to give and you will receive :)

Sunday, February 21, 2010

result setara 1...

bismillahirrahmanirrahim..
akhirnye sume markah dah dapat...mule2 aku target dapat 7a sebab perikse akhir tahun tahun lepas aku dapat 7a jer...dan masa mule2 ade orang cakap aku dapat b kh...lagi la kuat rasa yang aku dapat 7a....n tunggu punye tunggu,,last sekali tahu la dapat berape...walaupun ade yang menurun,, aku tetap bersyukur ...alhamdulillah...still ade jugak yang tak puas hati...

result:

bm:90
ba:100
bi:78
sn:85
mt:88
pi:98
kh:88
sej:85
geo:92

keseluruhan:8 a 1 b..

semoga aku dapat tingkatkan lagi pencapaianku dan berjaya mendapat ape yang diidam2kan(prof.dr.) dan menjadi a lecturer juga kejayaan di akhirat...

ameen...

spaghetti bolognese ciitarasa Malaysia

bismillahirrahmanirrahim...
alhamdulillah hari nie diberi kesempatan untuk menulis...ok,,berbalik pada topik kiter...seperti yang dijanjikan...hari ni aku nak share camne nak wat kuah spaghetti...spaghetti beli jer..then,rebus dgn sedikit minyak..

bahan2:

bawang merah(potong dadu)
daging/ayam(potong kecik2)
tomato puree
lada yang telah dimesin
oregano
carrot(potong dadu)
cendawan butang(potong dadu)
tomato(potong dadu)

cara2??

tumis bawang merah...masukkan lada yang telah dimesin...kacau2...then,masukkan tomato puree...kacau lagi..pastu letak daging/ayam...masukkan oregano sket..lepastu letak carrot,cendawan and tomato dadu...and SiaP!!

senang kan??memang senang!!dan kak nor cakap spaghetti nie adalah spaghetti yang paling sedap dalam banyak2 spaghetti yang die pernah makan.....

selamat mencuba!!

p/s:kalu sape2 yang nak masak spaghetti ne,,siap nanti bagi kat aku sket ek??
hehehehe..guraw jer..

Friday, February 19, 2010

projek makan2..

bismillahirrahmanirrahim...
semalam aku n kakakku wat projek...teka projek ape??projek sains...salah..jawapannye kitorang wat projek makan2...memandangkan aku wat ngan kakak yang kedua...iaitu kak irah..kitorang wat karipap..kak irah pandai wat kuih tradisional..kalau kakak aku yang sulung pandai wat makanan barat g2...fuh!!best orang ramai kakak pandai masak nie..ok berbalik pada projek aku tadi...aku awal2 lagi amik shift tukang potong....n tukang canai...hehehe..kalu yang selebihnye kak irah buat..karipap kitorang lain sketn leih sedap dari yang orang biasa jual..mungkin ade yang same tapi jarang nak jumpe...ok meh saya bagtaw...

kitorang letak...:

bawang merah
bawang besar
bawang putih
(sume jenis bawang ade hikhik..)
ubi kentang..yang nie mesti ade...macam watak utama lah..
daging/ayam..
sume yang kat atas nie dipotong dadu
rempah kari kacau dengan air asam jawa
last sekali..daun sup...yang nie sikit jer..macam watak tambahan jer...

cara die.,,:

senang sangat3...mula2 tumis sume bawang tu...lepas tu masuk kari...masuk daging/ayam....masuk kentang..kacau3...masuk air sket...tunggu ubi kentang empuk...kacau2 lagi....takut kering...kalu ubi tak empuk lagi..tambah air lagi...wah senangnye!!pastu masuk garam...last sekali masuk daun sup...siap!!!

doh die wat sendiri la...sebab same jer macam yang orang lain buat..so,,tak payah cakap la ekk??inti die makan ngan roti pita punn sodap...esok kakak sulung aku nak wat projek spagheti plak...uih...bahaye nih keje makan jer...takpe2..KEPERLUAN...ngeh3..kalu ade masa,,nanti aku bagitaw camne nak wat spagheti cam kakak aku wat...senang sgt3..aku boleh buat...korang pun mesti boleh kan???
k sampai sini je perkongsian kite hari nie...
till next post..

Thursday, February 18, 2010

lagu best...

starlight tears by kim yoo kyung.......
nilah lagu yang aku letak kat blog aku...korea song...
best3...
lyrics:

eng.....

the white starlight envelops the tears
the tears fall in the warm wind
do you feel it?
this trembling, quiet whisper that is going your way

i draw you on this white paper
the warm smile holds me
is this love?
even when i close my eyes, i see only you

i will be waiting for you
i will wait for you
i don't want to see the tears of pain anymore
you let me know
this love that's like a lie, i'll never let it go
because that love is you

i'm walking in my memories with you
the tears fill even the deepest area of my heart
what should i do?
even in my dreams, i miss you

i will be waiting for you
i will wait for you
i don't want to see the tears of pain anymore
you let me know
this love that's like a lie, i'll never let it go
because that love is you

please look at me, like the faraway stars
can't you be the one that's in my heart

i will be waiting for you
i will wait for you
i don't want to see the tears of pain anymore
you let me know
this love that's like a lie, i'll never let it go
because that love is you

korean.........

Saehayan byeolbichi nunmureul gamsaya
Ddaddeuthan barame nunmuri naeryeoyo
Geudae neugginayo

Joyonghi soksakineun geudaereul hyanghan I ddeolrimeul

Hayan jongiwee geudael geuryeoyo
Ddaddeuthan misoga nal anajoneyo
Ige sarangingayo

Du nuneul gama bwado geudaeman boineun geolyo

I'll be waiting for you geu dael gidarilgeyo
Deo isang apeun nunmul boiji aneulraeyo

You let me know geojitmal gateun sarang
Nochi aneul guh ehyo balo geudeh ni ggayo

Geudaewaye gieok sokeul geotgo isseoyo
Gaseumsok gadeukhi nunmuri goyeoyo

Na eoddeotge hajyo
Ggumsokeseodojocha geudaereul geuriweohaeyo

I'll be waiting for you geudael gidarilgeyo
Deo isang apeun nunmul boiji aneulraeyo

You let me know geojitmal gateun sarang
Nochi aneul guh ehyo balo geudeh ni ggayo

Nal barabwa jweoyo jeogi jeo byeoldeulcheoreom
Naemamui geudaega dweeojul su eobnayo

I'll be waiting for you geudael gidarilgeyo
Deo isang apeun nunmul boiji aneulraeyo
You let me know geojitmal gateun sarang
Nochi aneul guh ehyo balo geudeh ni ggayo

:D

Sunday, February 14, 2010

setara 1

bismillahirrahmanrrahim...
alhamdulillah..ujian setara dah berakhir...dah dapat result pun...markah yang mula2 sekali aku dapat sains...masa tanda sama2 tu berdebar sangat3...tapi aku tahu aku dah salah yang belakang2...tu lah akibat tak yakin dengan diri...pasal ape?? sebabnye aku dah wat yang betul mula2 tapi oleh kerana terkejut aku siap awal sangat aku pun tukar jawapan tu...dan aku dapat.......85 jer...masa dapat tu frust,,sedih,,tension,,menyesal sume ade!!sehingga aku jawab perikse ba lepas tu dengan linangan air mata...kalau ikut orang kata markah aku takde la teruk sangat..still a...tapi aku sedih sebab aku tahu aku boleh dapat lagi tinggi sebenarnya...huda dapat tinggi sekali sains iaitu 98...tapi ini akan jadi pengajaran buat aku :yakin dengan diri: aku teringat ade lirik lagu yang aku suka lah jugakk..."hiasan hidup ibarat roda...kekadang di atas di bawah di atas semula..redha dan syukur apa kehendaknya...itulah tanda kasih sayang kita..."tapi markah subjek lain alhamdulillah...setakat ni semua a...dan ba yang aku jawab dengan air mata tu,,aku dapat 100...alhamdulillah ade hikmah jugak dapat rendah sains ni...tapi bi aku rasa macam tak dapat a jer...bila aku cakap kat mak aku,,mak aku cakap "lain kali baca novel bi plakk,,ni asyik bace novel bm jer.."huhuhu entah kenapa aku tak berapa suka bi....mcm mana nak wat kite minat bi ek??ntah la...k la sampai sini jer...nak join family aku duk berceriter plakk...
till next post...
wassalam..