Followers

About Me

My photo
Cahaya yang baik- semoga menjadi hamba,anak dan pelajar yang solihah..juga prof.dr. yang solihah...in shaa Allah. Seek only to give and you will receive :)

Saturday, May 2, 2020

Nasi kabsah ayam yang sangat sedap!


Nasi kabsah ayam

7 cawan Beras basmathi (rendam 20 minit dan toskan)
2 batang carrot (disagat)
2 biji tomato (potong dadu)
1 biji tomato (kisar tanpa air)
2 biji Bawang besar (potong dadu)
6 ulas Bawang putih (hiris nipis)
2 inci halia (hiris nipis)
Kayu manis
Cengkih
Buah pelaga
Bunga lawang
Sos tomato
Minyak zaitun /minyak sapi
Ayam (rebus)
Rempah nasi kabsah
2 helai Daun bay

Panaskan minyak zaitun dan butter. Tumis rempah 4 beradik. Masukkan Bawang dan halia. Tumis sampai bawang jadi perang. Masukkan tomato dan rempah kabsah. Akhir sekali masukkan carrot dan garam. Then masukkan Beras gaul sampai bahan tumis rata. Susun ayam atas nasi. Masak nasi dengan air rebusan ayam.
Bila nasi masak, titikkan air saffron dalam nasi dan gemburkan.
Kalau takde saffron, boleh guna pewarna kuning. 
Btw saffron tu kena rendam air panas dulu. Jangan letak urat camtu nanti warna dia tak sekata. Tadaa nilah hasil dia. 


Ayam goreng/panggang kabsah.

Ayam yang direbus tadi gaulkan dengan rempah kabsah, dua sudu madu, garam dan sedikit minyak zaitun. Perap 1-2 jam. Then boleh goreng atau panggang.




Sambal tomato
2 biji tomato
1 biji Bawang holland
1 biji lemon
1 tangkai Daun ketumbar
20 cili hijau
Garam
Gula
1 sudu minyak zaitun
Blend semua dan siap!


Saltah
4 biji tomato
2 batang timun
3 biji bawang merah
1 biji lemon
1 tangkai daun Ketumbar
1 sudu minyak zaitun
Garam dan gula.
Gaul semua dan siap!



Kuah nasi arab
Air rebusan ayam tadi, masukkan rempah kabsah, 2 biji kentang potong dadu dan 1 batang carrot potong dadu. Perasakan dengan garam. Siap lagi hehe


Resepi ni hasil olahan survey tiga resepi di google. Lalu saya ubah, matchkan, dan suaikan ikut instinct yang mana sedap haha. Derhaka resepi tu biasa 😂 Btw ummi kata sedap kalah Ar Rawsha. Okay gigih ingat balik dan tulis. Kena simpan resepi ni, takut lepas ni lupa dah ubah apa dan kat mana 😅

1 comment: