Followers

About Me

My photo
Cahaya yang baik- semoga menjadi hamba,anak dan pelajar yang solihah..juga prof.dr. yang solihah...in shaa Allah. Seek only to give and you will receive :)

Wednesday, May 25, 2016

Manual kehidupan : hadiah dari tuhan.

Bismillahirrahmanirrahim..

Firman Allah S.W.T:

(إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ)
[Surat Al-Asr 3]

Pada awal surah ini, Allah telah bersumpah dengan masa. Ulama' tafsir mengatakan, bila mana Allah bersumpah dengan sesuatu akan membawa maksud perkara itu penting.Dan Allah sambung dengan ayat seterusnya, manusia itu berada dalam kerugian. KECUALI... nah, Allah tidak membiarkan hamba-Nya sendiri, malah Dia hadirkan solusi. Allah telah membentangkan siap-siap manual Kehidupan kepada kita.  Bahawa kita akan menjadi manusia yang beruntung jika kita mengikuti manual ini.

1. beriman atau maksud tersiratnya berilmu.  kerana iman perlukan ilmu untuk berdiri kukuh. Iman itu perkara ghaib, macam mana kita tahu kita kena beriman kepada Allah? dengan ilmu bukan? jadi iman itu adalah wajah kepada ilmu.  maka syarat yg pertama ialah mencari ilmu.

2. beramal soleh.  setelah kita mempunyai ilmu maka wajib ke atas kita beramal dengan ilmu yang kita miliki.  Kerana itulah tanggungjawab kita kepada ilmu yang perlu kita tunaikan.

3. berpesan - berpesan dengan kebenaran atau kata lainnya berdakwah. Setelah kita mempunyai ilmu dan beramal dengan ilmu tersebut, tugas kita seterusnya adalah menyampaikan kepada orang lain.  Menyampaikan ilmu(kebenaran)  yang kita ketahui kepada orang lain.  Sebarkan dakwah.

Rasulullah telah bersabda mafhumnya "lakukanlah amar makruf nahi mungkar atau nantikan hukuman atau seksa daripada tuhan dan saat itu kamu berdoa, Allah tidak lagi kabulkan permintaanmu"

4. Berpesan-pesan dengan kesabaran. Akhir sekali, dalam berdakwah kita perlu sabar dengan setiap ujian dan rintangan yang mendatang.

Inilah empat manual yang Allah telah gariskan kepada kita agar kita tidak menjadi mereka yang dalam kerugian.

Selagi jasad masih bernyawa, masih belum terlambat untuk kita ikuti manual ini.
Jom sama-sama :)

Selamat Hari Lahir. Semoga dengan peluang umur yang Allah berikan, kita terus bersemangat untuk menjadi hamba-Nya yang terbaik.  

No comments:

Post a Comment