Followers

About Me

My photo
Cahaya yang baik- semoga menjadi hamba,anak dan pelajar yang solihah..juga prof.dr. yang solihah...in shaa Allah. Seek only to give and you will receive :)

Saturday, April 9, 2016

Mencari ibrah setiap ilmu.

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, kini saya sudah di penghujung semester tiga. Tinggal beberapa minngu sahaja lagi sebelum pulang ke rumah untuk cuti semester. Alhamdulillah, semester ini antara nikmat yang saya sangat patut syukuri- dikurniakan pensyarah dan rakan sekelas yang sangat hebat, yang membawa saya mengenang erti penciptaan kita sebagai manusia.

Namun, dalam nikmat yang luas,cabaran semester ini tak kurang hebatnya. Saban malam kami menjadi zombi, menyiapkan projek-projek setiap subjek yang bersusun-susun setiap minggu.
Sem ini, saya mengambil lima subjek ; law,business, public speaking, research skill dan selected themes of al quran. Lima subjek yang menyeronokkan.

Setiap kali ditanya, " Best tak belajar IRK, ilmu agama Islam?"

jawapan saya hanya satu "Alhamdulillah, best"

Jika ditanya kenapa best, sedangkan sudah jelas hala tuju pelajar bidang ilmu wahyu akan menjadi ustaz/ustazah. Nope. Ilmu agama bukan sekadar membawa kita menjadi ustaz/ustazah bahkan ilmu ini sebenarnya yang merawat jiwa kita. Kalau pelajar medic belajar untuk menjadi doktor perubatan, tapi pelajar ilmu wahyu belajar untuk menjadi doktor jiwa, yang merawat jiwa-jiwa ummah supaya tidak terus kontang, malah hidup dan sedar akan tugas kita sebagai hamba pada tuhan.

Yup, itu kalau soalan tentang Irk, ilmu wahyu, tentang bidang yang saya suka dan minat. Lidah ini bisa laju menyusun bicara, mengeluarkan hujjah, pendapat itu dan ini. Tetapi sem ini baru saya mengerti, perasaan mereka yang terpaksa belajar bidang yang tidak digemari, bidang yang tidak menjadi pilihan hati.

Dalam lima subjek yang saya ambil sem ni, saya paling tak boleh minat  subjek business. Sehinggalah suatu hari Allah tegur saya melalui ummi.

"Ya Allah, kenapa semua orang kena ambil business..tak boleh nak masuk..huhu" keluh saya di hadapan ummi.

" Kenapa kata macam tu?"

"Kenapa pelajar IRK kena belajar business,tak nampak kaitan dia"

" Jangan sombong dengan ilmu. Allah dah bagi kita peluang untuk belajar, sepatutnya kita gunakan peluang tu sebaiknya. Kita tak pernah tahu rezeki kita kat mana, tak semestinya kita belajar,kita minat IRK rezeki kita dalam bidang tu. Sebab tu, jangan pernah wujudkan kasta dalam ilmu. Belajar semua subjek bersungguh-sungguh sebab kita belajar untuk ilmu, bukan untuk minat semata"

Saya terdiam. Benar, kita belajar untuk ilmu, bukan untuk minat.  Kita ada kelebihan dan kekurangan kita masing-masing . Mungkin kekurangan kita dalam subjek ini,jadi usaha kita kena lebih. Yang pasti, bila hati dan penerimaan kita pada ilmu tu berubah, kita ikhlas untuk belajar subjek tersebut, semuanya akan jadi mudah. Yang penting , mentaliti yang menentukan tahapan usaha kita.  

Masih belum terlambat untuk kita ubah mentaliti kita, dan layanan kita pada setiap subjek. Jom kita kutip sebanyak mungkin ilmu yang ada. Katakan tidak pada kasta. Anda mampu mengubahnya :)

# Doakan kami exam final , semoga semuanya berjalan lancar. Ameen


No comments:

Post a Comment