Followers

About Me

My photo
Cahaya yang baik- semoga menjadi hamba,anak dan pelajar yang solihah..juga prof.dr. yang solihah...in shaa Allah. Seek only to give and you will receive :)

Monday, June 9, 2014

duhai hati..sabarlah :)

Bismillahirrahmanirrahim..


Mimpi apa tetiba hati tergerak nak buka blog..subhanallah..rupa-rupanya genap setahun tiada post baru..maka hari ini,sempena semangat baru,(almaklum tengah cuti ^^) saya ingin berkongsi sepotong hadis

Pada suatu hari Rasulullah S.A.W lalu di satu perkuburan..baginda mendapati seorang wanita meratap,menangis di kubur anaknya.
.lalu baginda bersabda "bersabarlah"
perempuan itu menjawab "engkau tidak merasa apa yang aku rasa" (perempuan itu tidak tahu bahawa yang menasihatinya adalah Rasulullah S.A.W.)
setelah beliau mengetahui yang berkata-kata itu junjungan mulia,beliau segera berjumpa dengan baginda untuk menjelaskan.
baginda bersabda "sesungguhnya sabar itu dikira di awal pertembungan"

Maksudnya di sini,sabar itu dikira saat pertama kita ditimpa ujian..kita menerimanya dengan redha,bukanlah meratap dan menyalahkan takdir.Sangat susah..tetapi orang yang beriman itu percaya hikmah ALLAH menjadikan sesuatu.

Saya teringat kelas aqidah sewaktu kami belajar rukun iman yang keenam iaitu beriman pada Qada' dan Qadar..seperkara yang menyentap hati ini,menyedarkan kembali akan hakikat sebuah kehidupan :

 Kejahatan ada dua pandangan :

Satu pandangan adalah baik dari segi nisbah Allah kerana mngandungi hikmah dan rahsia yang Allah saja tahu

Satu pandangan tidak baik dari segi nisbah pandangan manusia yang tidak mengetahui hikmah dan rahsia kejahatan itu.Contoh: sakit adalah kejahatan dan bencana jika dinisbahkan di dunia tetapi jika dinisbahkan pada Allah sakit itu mndapat keampunan dosa dan pembersihan jiwa.

satu lagi contoh..suka saya nak bawakan di sini..kehilangan ayah dan ibu merupakan satu musibah bagi kita..tetapi tanpa kita sedar musibah ini juga membawa nikmat kerana kita tidak akan membuat derhaka pada mereka 

oleh itu..duhai hati..sabarlah..teguhlah kepercayaanmu dengan janjiNya..

ustaz Abdullah Amin ada menerangkan 'fasobrun jamil' itu sabarnya kita sehingga tiada yang dapat mengesan masalah yang kita hadapi..hanya Dia tempat kita mengadu..sehingga tiba saatnya, kita akan merasai betapa indahnya 'sabar yg cantik' itu..

wallahu a'lam..
mendamba cinta-Nya

No comments:

Post a Comment