Followers

About Me

My photo
Cahaya yang baik- semoga menjadi hamba,anak dan pelajar yang solihah..juga prof.dr. yang solihah...in shaa Allah. Seek only to give and you will receive :)

Thursday, November 5, 2015

Depan

Bismillahirrahmanirrahim..

Cuti semester yang lalu saya habiskan masa di rumah bersama ummi. Membina lebih banyak memori bersama :)

Namun pada cuti kali ini ummi sibuk dengan kertas-kertas periksa akhir semester pelajar uitm yang perlu ditanda. Menjadi seorang pensyarah statistic, yang perlu menanda pelbagai bentuk graf, menyemak nombor antara bidang kerja yang mencabar.

Maka dua tiga hari cuti saya akan mendengar pelbagai cerita dari ummi sepanjang menanda kertas. Cerita lecturer yang mencuba pelbagai cara untuk menambah markah studentnya, lecturer perlu buat report kenapa student dapat markah sekian sekian..dan satu cerita mengubah saya untuk semester dua. Suka untuk saya berkongsi di sini.

_____

" separuh student kelas ni fail. "
Suara ummi memecah keheningan suasana.
" hurmm tapi ummi memang dah dapat agak dah" sambungnya lagi.

Aku berpaling memandang ummi.
"Kenapa ummi?"

" sebab diorang takde adab."

Ok menarik. Aku mula menarik kerusi, duduk berhadapan ummi - bersedia untuk mendengar kisah selanjutnya.

" Alah bayangkan. Ummi masuk kelas sebesar dewan. Pelajar semua duduk di belakang kelas, tinggal dua line kosong kat depan. Ummi panggil duduk depan, takde sorang pun bangun. Ummi panggil kali kedua, sama. Semua krik krik - kaku di tempat masing-masing. "

Erk.. telan air liur. Dulu aku juga pernah mengelak untuk duduk di hadapan.

" ummi kata dalam hati 'kurang ajar betul budak-budak ni. Nampak macam takde semangat langsung nak belajar "

Allah.. macam tu rupanya apa yang lecturer rasa.

"Lepas tu ada satu hari, meja dalam kelas dah disusun untuk ujian. Jadi susah untuk ummi berjalan sambil mengajar. Jadi ummi minta tolong student alihkan meja. Takde sorang bangun, semua tengok je ummi alihkan meja kat depan. Tengok sekarang ni, separuh tak lulus."

Nah. Aku terdiam mendengar cerita ummi. Kita tak tahu apa yang berlegar di hati mereka dengan setiap perbuatan kita. Dan sebenarnya perlakuan kita dalam kelas,adab kita bersama guru menentukan siapa kita.

Satu langkah mudah untuk diri kita masuk kelas, terus pilih tempat di hadapan, selain kebaikan-kebaikan duduk depan yang lain :

- fikirkanlah perasaan dan situasi lecturer. Apa perasaan mereka apabila mereka dengan semangat yang berkobar-kobar masuk kelas untuk mengajar, tengok lompong di barisan hadapan? sebaliknya pelajar penuh ke belakang.Maka mereka perlu menguatkan suara supaya semua pelajar dapat dengar. Sedangkan  bukan satu kelas sahaja yg perlu diajar, ada beberapa kelas. Kadang-kadang dalam satu hari ada 5-6 jam lecture. Dan kalau semua kelas jenis penuhkan bahagian belakang, alamatnya keringlah suara mereka.

Fikirkan...

--------

Sebenarnya duduk di depan banyak kelebihan, untuk mereka yang betul-betul cintakan ilmu :)

Sekian untuk satu pengajaran. Kadang-kadang benda kecil yang kita rasa remeh sebenarnya memberi impak yang besar. Tempat duduk? Well, sebenarnya ia melambangkan adab :)

Jom berubah !

No comments:

Post a Comment