bismillahirrahmanirrahim...
semalam aku n kakakku wat projek...teka projek ape??projek sains...salah..jawapannye kitorang wat projek makan2...memandangkan aku wat ngan kakak yang kedua...iaitu kak irah..kitorang wat karipap..kak irah pandai wat kuih tradisional..kalau kakak aku yang sulung pandai wat makanan barat g2...fuh!!best orang ramai kakak pandai masak nie..ok berbalik pada projek aku tadi...aku awal2 lagi amik shift tukang potong....n tukang canai...hehehe..kalu yang selebihnye kak irah buat..karipap kitorang lain sketn leih sedap dari yang orang biasa jual..mungkin ade yang same tapi jarang nak jumpe...ok meh saya bagtaw...
kitorang letak...:
bawang merah
bawang besar
bawang putih
(sume jenis bawang ade hikhik..)
ubi kentang..yang nie mesti ade...macam watak utama lah..
daging/ayam..
sume yang kat atas nie dipotong dadu
rempah kari kacau dengan air asam jawa
last sekali..daun sup...yang nie sikit jer..macam watak tambahan jer...
cara die.,,:
senang sangat3...mula2 tumis sume bawang tu...lepas tu masuk kari...masuk daging/ayam....masuk kentang..kacau3...masuk air sket...tunggu ubi kentang empuk...kacau2 lagi....takut kering...kalu ubi tak empuk lagi..tambah air lagi...wah senangnye!!pastu masuk garam...last sekali masuk daun sup...siap!!!
doh die wat sendiri la...sebab same jer macam yang orang lain buat..so,,tak payah cakap la ekk??inti die makan ngan roti pita punn sodap...esok kakak sulung aku nak wat projek spagheti plak...uih...bahaye nih keje makan jer...takpe2..KEPERLUAN...ngeh3..kalu ade masa,,nanti aku bagitaw camne nak wat spagheti cam kakak aku wat...senang sgt3..aku boleh buat...korang pun mesti boleh kan???
k sampai sini je perkongsian kite hari nie...
till next post..
Friday, February 19, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
karipap tu kuih tradisional ka?
ReplyDeletebiasanya kuih tradisional ada bhn2 yg sedia ada kat tpt tu...nyiur, tepung, gula...
ni ubi kentang import laaa....takdok org tnm ubi kentang kat trg
eheheheh
salam...
ReplyDeleteowh yeker???sebab bagi alah kuih karipap tu
tergolong dalam kuih tradisional...
salam.. menarik2.. leh try nnt.. tp, ajar la wat doh skli.. sbb doh penting gak untuk menjamin kesedapan karipap.. rasanya la~ *thumbs up*
ReplyDeletesalam...
ReplyDeleteekk??doh die biase2 jer...tepung gandum,air sket n mnyak sket...
ooo.. gitu je ke? kuantiti gane? haha.. sy ckp gitu, sbb kalo wat pizza, doh kena sdap gak.. baru mantap~
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletekuantiti??err..tak tahu camne nak cakap..pandai2 la mengagak..cume jangan terlebih minyak nanti rapuh..tak best..letak sket jer..jangan terlebih air..nanti bile goreng die akan gelembung2 n melekat-lekat susah nak kelim nanti...gandum pun...ikut sesdap rasa jela..